Wednesday, June 25, 2008

Festivali po Cikagu

V Cikagu se cez poletje dogaja ogroooomno stvari. V Millenium Parku ob jezeru imajo od junija do septembra prakticno vsak dan brezplacne koncerte v enem najbolje ozvocenih zunanjih prireditvenih prostorov na svetu.


Jay Pritzker Pavillon je 36 metrov visoka skulptura ki pokriva oder za nastopajoce, kakovost zvoka pa je enaka ne glede na to, ali sedis na sedezu tik pod odrom ali pa zulis pivo in glodas sendvic na zelenici, vec kot 100 metrov stran od odra. V popolnem zvoku lahko naenkrat uziva do 11.000 ljudi! Se pravi - vec kot dvakrat toliko ljudi kot je prebivalcev v Zeleznikih :D


In v cem je trik? Na jeklenih stebrih, ki pokrivajo celo zelenico, se skriva 60 milijonov dolarjev vreden zvocni sistem LARES, ki predvaja zvok z rahlim zamikom glede na oddaljenost od odra. Tako se zvok iz vseh zvocnikov skupaj zdruzi v vtis, da sedis tik pod odrom. Nenormalna izkusnja!

Cele familije se tako s polno hladilno torbo (ja, tudi pivo imajo notr, kriminalci!) odpravjo na zelenico in tam presedijo cel koncert. To lahko pocnes vsak dan, cisto zastonj! Med tednom vecinoma orkester igra klasicno glasbo, priblizno stirikrat mesecno pa v okviru festivala music without borders pridejo tuji izvajalci iz vseh koncev sveta.
Morajo biti kar ponosni nase, ko jim ploska 11.000 parov rok.

2 comments:

Karmelina said...

a je kdaj tud kak slovenski bend spilal tam? :D

jakabenedicic said...

Ne da bi vedel. Slovencev ni kaj veliko v Cikagu. Sem pa videl, da imajo slovenske zenske neko drustvo 15 ulic stran od mene. Nimajo nobenega maila, mogoce jih nekoc poklicem da pridem na obisk.