Thursday, October 16, 2008

Kako smo kupovali avtomobil – 2. Del

Drugi dan je bil dan za Universal studios. O njem ne bom zgubljal besed, obisk obvezen, tudi ce niste ljubitelji filmov.

Se preden smo se odpravili, smo na internetu pregledali rabljene avtomobile na obmocju Los Angelesa in poslali nekaj mailov. In ko se z minibusom ravno vozimo po turi preko studijev (nekaj fenomenalnega!), mi zazvoni telefon – javil se je nek mozak, ki je prodajal belega Chevrolet Camarota. In je doma v relativni blizini Universal studios. Dogovorimo se, da nas pride pobrat.

Camarota smo videli ze iz daljave. Bela puscica se je kot morski pes zazirala med nekajkrat vecje terence in poltovornjake na cesti. Ko smo ga zagledali, je celo Matej pozabil na dejstvo, da ima motor le 6 in ne 8 cilindrov.

Mozakar, ki ga je prodajal, je bil Izraelec. Avto je bil sicer izjemno lep, a je bil ze precej ‘utrujen’, predvsem znotraj. Mehanika je delala lepo in le skrtajoci menjalnik je opozarjal na dejstvo, da ima avto prevozenih ze 288.000 kilometrov. Seveda smo opazili se par pomanjklivosti, in po testni voznji smo dokaj hitro ceno iz 3500 dolarjev spustili na 2500. Postavili smo edino en pogoj – da mora lastnik z avtom opraviti ‘Smog Test’ oziroma meritev izpusnih plinov, brez katere avta ni mogoce registrirati. Ceprav smo se potihem vsi sprasevali, kako to, da testa nima ze opravljenega.

In na poti do smog testa se zgodi – uiuuuu uiuuuu in za nami se naenkrat pojavi policijski avtomobil. Ko nas ustavijo, preverijo dokumente in soferja prosijo, da stopi iz avtomobila. Nato ga pred nami vklenejo ter preiscejo! Iz pogovora ugotovimo, da je mozakar slab mesec nazaj prisel iz zapora in je na pogojnem izpustu! Svasta, what a country, kot bi rekli domacini.

Na nase vprasanje, ce je z avtom vse v redu, je policist odgovoril, da je z avtom sicer vse v redu, da pa ze dve leti ni bil registriran in da bo tisti, ki bi to zelel storiti, moral placati registracijo in zamudne obresti za nazaj.

S tem je bil seveda nas posel koncan. Sanje o Camaru pa se vedno ne. Jutri bo nov dan, smo si rekli.

No comments: